pandang ke timur

Hampir dua bulan terbengkalai blog aku ini. Berkepuk lapuk berhabuk terabai tanpa dijenguk. Dibelenggu oleh kesibukkan mencari rezeki siang dan malam sempat juga aku membeli beberapa rilisan yang bukanlah terkini tetapi cukup memuaskan sebagai koleksi aku sendiri.

Ok untuk kali ini aku mahu bercerita tentang rilisan ini. LANGSUYR-THE EASTERN CRUELTY yang diriliskan kembali oleh sebuah label tempatan iaitu Mamat Records kepada format piring hitam. Sangat menarik dengan segala-galanya telah diilustrasikan kembali dengan lebih cantik dan segar seakan-akan sebuah produksi terbaru dari mereka. Lihat sahaja covernya yang ditacap kembali serta inlay dibahagian dalam dan posternya yang menjadis seperti sebuah lukisan tangan. Berbaloi tersenyum lebar aku membelinya.

image

image

image

image

Melihat kepada piringnya pula amatlah menarik. Mungkin kerana ini yang pertama aku miliki berwarna oren. Metal tidak semesti asyik perlu berwarna hitam kan! Bunyi kualitinya juga baik seperti sediakala. Rasa-rasanya suda lengkap koleksi dari kaset ke Cd hinggalah ke.format piring hitam ini aku simpan. Pada aku LANGSUYR sebuah kumpulan yang sentiasa menghasilkan kejutan sejak dari dahulu lagi. Tidak kira dari perubahan arah halatuju hingga ke muzikal serta imej mereka. Siapa sangka mereka boleh masuk tv3 kan.

image

image

image

image

Ok lah, mahu diulas lebih lanjut pun aku rasa rilisan ini ramai sudah membicarakannya sejak dari era 90’an lagi. Oleh itu tunggu keluaran terbaru LANGSUYR(bantaigram) nanti mungkin aku akan mula ulaskan lebih lanjut. Untuk kali ini cukup aku tayangkan gambar-gambarnya sahaja. Sekian.

pandang ke timur

skematik dirundum sepi

Lama sangat rasanya tidak mengepos apa-apa entri. Hampir sebulan juga rasanya. Almaklumlah baru bertukar ke tempat kerje yang baru oleh itu kenalah berkerja hampir setengah mati bagi menunjukkan aku ini berbaloi diambil oleh syarikat. Sepanjang tempoh ini juga memang tidak ada sebarang rilisan mahupun apa-apa yang aku beli. Hanya sekadar mendengar sahaja segala-gala yang ada dibilik.

Walaupun baru-baru ini juga dengan kehadiran rilisan semula Langsuyr eastern cruelty ke dalam format piring hitam serta kemunculan rilisan terbaru Sil Khannaz iaitu thunder roar membuatkan aku gelisah untuk membelinya. Namun aku tahan niat untuk membeli itu sementara waktu oleh kerana beberapa faktor yang tidak dapat dielakkan.

Berbalik kepada cerita tadi, menyenglongkar kembali rilisan-rilisan yang pernah dibeli kadang kala menyeronokkan juga. Menemukan beberapa bende yang dibeli tetapi aku sendiri pun sudah jarang mendengarnya. Oleh itu baik juga untuk didengari kembali. Rilisan tersebut ialah dari ISKRA, TOOL OF THE TRADE, RAGE AGAINST THE MACHINE dan SEPULTURA sahaja. Seronok juga dengar kerana ia seakan-akan segar kembali di telinga mungkin kerana sudah lama dibiarkan.

Ok lah, malas nk cerita panjang. Aku tempek sahajalah gambar-gambar dari Cd rilisan kumpulan tersebut. Kalau korang rajin tengok-tengoklah ok. Yang pertama ialah sebuah kumpulan dari Russia(mungkin silap..terlupa) iaitu ISKRA – Bureval yang berteraskan hardcorepunk yang di gabungkan dengan black metal menjadinya metal punk secara mudahnya.

image

image

Laju, pantas, terus ke muka, protes, bingit, melalak sana sini, ini yang ada didalamnya. Simple but great!. Itu pandangan aku. Tidak perlu solo berbelit-belit untuk menjadikannya menarik. Aku suka album Bureval ini. Didalamnya terselit juga lirik bagi setiap lagu mereka dengan booklet yang agak menarik.

image

image

Seterusnya pula adalah rilisan dari kumpulan tempatan kita. Dianggotai oleh individu yang bergerak aktif dalam scene hardcorepunk di Malaysia ini. Ianya adalah TOOLS OF THE TRADE – Defy. Lihat sahaja cover albumnya yang mempunyai warna menarik dan kecantikan lukisan yang menjadi paparan. Berkonsepkan grindcore mereka mengingatkan aku kepada Brutal Truth ataupun Carcass mungkin.

image

image

Seperti juga Iskra tadi, album TOOLS OF THE TRADE juga mempunyai pakej yang menarik dengan rilisan digipak mereka ini. Dari penghasilan bunyi yang kemas sehinggalah ke susunan lagu-lagu mereka. Tidak tahu dikomenkan apa-apa sebabnya ia sememangnya menarik dan tidak rugi untuk dijadikan koleksi.

image

image

Siapa tidak tahu akan mereka ini. Sebut sahaja nama kumpulannya sudah pasti ramai yang lebih arif dan memahami. Album RAGE AGAINST THE MACHINE – Evil Empire satu-satunya album dari mereka yang aku memiliki format kaset dan Cd nya. Album yang lain hanya aku beli kaset-kasetnya.

image

image

Gambaran budak seperti adiwira itu menarik minat aku membelinya. Lontaran vokal Zach De La Rocha sememangnya diboleh dipertikaikan. Gemar sungguh corak nyanyiannya yang penuh amarah itu. Beberapa projek muziknya yang lain juga turut aku ikuti yang mana kebanyakkan hampir serupa penyampaian dan memprotes dia.

image

image

Selepas itu pilihan aku ialah rilisan dari SEPULTURA – Morbid Vision. Album ini adalah versi remastered dan turut disertakan sekali lagu-lagu dari Bestial Devastations. Rilisan terawal sememangnya menjadi pilihan kebanyakkan penggemar muzik mereka. Aku sendir berhenti mendengar muzik mereka selepas sahaja album Roots Bloody Roots kerana selepas itu kebanyakkannya agak membosankan.

image

image

Didalam covernya terselit sedikit biografi serta beberapa review dan info mengenai sejarah perjalanan muzik mereka di era itu. Tidak tahu untuk diulaskan apa sebabnya ianya sudah cukup menarik dan menyeronokan bagi aku apabila mendengarnya.

image

image

Ok lah, itu sahajalah pilihan aku sepanjang sebulan ini. Tersepit dengan kesibukkan tempat kerja mungkin dengan ini cara untuk aku melepaskan tekanan aku. Maaf juga sekiranya ia amat membosankan bagi yang membaca. Jika ada kelapangan maka akan adalah entri-entri yang lebih baru nanti. Sekian.

skematik dirundum sepi

mati pengubat nurani

Sekarang jerebu tengah melanda dengan teruk. Pergi kerja pun panas haba lain macam. Jarak pandangan pun semakin teruk dengan kabus debu semakin memutih. Rasa hendak ambil cuti sakit sahaja duduk rumah tanpa meredah kesemua habuk debu itu. Tetapi apakan daya, tidak kerja tidak adalah duit nanti.

Yang sebenarnya aku bukannya hendak menjadi pengkaji cuaca sebaliknya hendak bercerita(tunjuk gambar sahaja) tentang format rilisan yang aku ada. Ianya dari sebuah kumpulan yang lengkap dan prolifik(bagi aku lah). Sebut sahaja nama vokalis merangkap guitaris dan nama kumpulannya pasti penggemar muzik ekstrum metal mengenali nya. Ianya ialah sebuah kumpulan elit yang berasal daripada Florida iaitu DEATH. Pasti ramai sudah lebih arif berbanding aku ini. Jika ada yang tidak tahu tapi claim diri anda sebagai metalhead lebih baik pergi terjun lombong.

DEATH dan Chuck Schuldiner adalah pelengkap bagi sejarah death metal dunia. Nama Chuck Schuldiner sendiri adalah nama penting bagi kewujudan dan kesuksesan kumpulan DEATH itu sendiri. Dengar sahaja nama mereka sudah terbayang akan dearh metal yang kompleks, solo berbelit-belit, segala instrumen bertempo-tempo dan jerit Chuck yang tersendiri itu. Ini bukan death metal hanya kisahkan headbanging sebaliknya lebih mempersembahkan kehebatan  Chuck dan anggotanya mengendalikan instrumen masing-masing.

Hendak dikatakan peminat tegar jauh sekali namun aku sempat juga membeli dua produk rilidan dari DEATH iaitu Leprosy dan Spritual Healing. Mungkin juga kerana lagu Pull The Plug mahupun lukisan cover albumnya menarik minat aku untuk meminat muzik DEATH itu. Sudah lengkap rilisan DEATH aku miliki tetapi hanya dua sahaja aku sempat kumpul dengan format jenis format iaitu piring hitam dan kaset. Faham-faham jelah faktor harga yang melambung bagi kebanyakkan rilisan DEATH ini.

Pertamanya ialah DEATH – SPIRITUAL HEALING. Kasetnya diriliskan oleh label Century Media Records manakala bagi piring hitam pula adalah hasil re-released semula oleh label Relapse Records. Dengan cover lukisan yang menggambarkan seperti sedang merawat pesakit yang terkena rasukan ini kelihatan agakanya lawak bagi aku. Semasa aku sekolah dahulu aku sendiri tergelak melihat covernya tetapi oleh kerana nama DEATH itu menjadi perbualan kebanyakkan rakan masa itu aku pun membeli untuk mencuba. Dari percubaan aku itulah mendatangkan minat aku yang teramat kepada mereka.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kedua pula, adalah DEATH -LEPROSY. Diriliskan pada tahun 1998 masa itu aku masih di darjah lima sekolah. Album ini lebih sedap dengan sudah semestinya dengan lagu-lagu seperti Pull The Plug, Leprosy dan banyak lagi. Cover yang bersesuaian dengan judul albumnya mengilustrasikan seorang lelaki yang dijangkiti penyakit(kusta mungkin). Trademark DEATH melalui logo serta lukisan-lukisan albumnya memudakan kita untuk mengenalinya. Kasetnya juga diriliskan oleh Century Media Records manakala format piring hitam pula dari Relapse Records. Satu ayat mampu aku ungkapkan iaitu segala-segalanya sedap dan menyeronokkan di dalamnya.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Hendak bercerita lebih pun tidak reti oleh itu sekadar berkongsi sedikit koleksi dan format yang sempat aku miliki dan beli sepanjang proses aku membesar untuk mengenali segala mengenai dunia ini. Sebabnya mereka terlalu lengkap bagi sebuah unit muzik yang pernah bergerak aktif suatu masa dahulu. Sekian.

mati pengubat nurani

pecahan berasingan

Apabila memikir tentang mahu membeli rilisan ataupun album-album baru yang menarik sentiasa membuat aku termenung. Memikirkan kumpulan apakah yang berbaloi aku beli rilisan mereka. Mungkin juga kerana faktor selera aku yang tidak menentu dan terhad itu juga membuatkan aku keliru dan serba-salah untuk membeli tanpa merisaukan kerugian. Tidak banyak yang berjaya menarik perhatian aku, kalau ada pun mungkin dari Humiliatian, Lavatory, dan beberapa lagi. Tetapi sampai bila mahu mendengar bende yang sama?. Keliru, bingung, terdiam.

Langkah terbaik(pandangan aku) aku pilih sahaja rilisan split. Senang cerita, dua kumpulan dalam satu kaset. Namun aku tidak membeli yang baru sebaliknya selongkar sahaja kembali kaset-kaset lama dalam simpanan aku. Satu rilisan tetapi ada dua jenis bentuk muzik dari dua kumpulan. Jimat duit tidak perlu fikir banyak. Selongkar punya selongkar aku jumpa tiga kaset rilisan split ini. Ianya ialah split dari NECROTIC CHAOS / CARDIAC NECROPSY(Singapura), UNVIELED / TRAUMA(Indonesia) dan DUST COMPONENTS / NO PROMISES(Slovak Republic).

Kaset pertama ini rasanya tidak perlu sangat hendak aku introduksikan. Dua buah kumpulan yang sudah mempunyai nama yang kukuh dari kedua-dua negara. Di riliskan oleh DarkArt Release dan Ultra Hingax Productions dengan penghasilan cover yang milleneum aku kira menarik perhatian. Di dalamnya juga terdapat gambar serta sedikit info daripada kedua-dua kumpulan.

image

image

image

NECROTIC CHAOS nama yang sinonim dalam kancah muzik ekstrim di Malaysia, terdiri dari pemuzik-pemuzik yang berstatus otai tidak perlu dipertikai permainan mereka. Aku lebih suka menggelar mereka sebagai Morbid Angel Malaysia sebabnya memang menyerupai kumpulan tersebut. Dengar sahaja ketukan padu dari drummer mereka iaitu Wira yang mirip Pete Sandoval. lagu mereka dalam split ini kesemuanya amat mengancam. Pilihan aku adalah Forth Abbatoir, disebalik kelajuan dan kebrutalan turut diselitkan melodi dan solo-solo yang mengasyikkan.

image

image

image

Bagi CARDIAC NECROPSY pula mereka sememang sahaja laju dan menggila. Aku lebih gemar stail mereka sebegini berbanding rilisan terbaru mereka kini yang terlalu moden death metal sangat. Di dalam split ini mereka berpaksikan goregrind jika tidak silap. Lagu yang pendek tetapi penuh dengan kebrutalan amat bersesuaian sebagai rakan split ini. Juga terdiri dari orang-orang lama di dalam kancah muzik berat di Singapura. Pernah sekali melihat persembahan mereka semasa tour di Kuala Lumpur dahulu. Drummer mereka Tremor amatlah dasyat sekali dengan cara permainan yang ganas dan teramat laju.

Kaset kedua pula adalah split diantara UNVIELED dan TRAUMA. Rilisan split yang dihasilkan oleh label berpengaruh di Malaysia dahulu iaitu Psychic Scream Entertainment ini seperti biasa menggunakan khimat Acai Colours Garden selaku pereka bagi kebanyakkan kulit cover rilisan-rilisan mereka. Bentuk dan gambar cover splitnya yang aku kira menggambarkan penderitaan dengan sedikit mainan kaler kebiruan. Terdapat juga gambar dan info mengenai kedua-dua kumpulan.

image

image

UNVIELED yang terdiri dari pemuzik yang tidaklah juga terlalu baru kerana beberapa ahlinya daripada kumpulan Sickness. Berpandukan muzikal gore, grind dan death, mereka mirip kepada sebuah kumpulan sensasi autopsy iaitu Carcass. Aku paling menggemari tajuk-tajuk lagu mereka yang aku menarik aku rasa. Menyerupai seperti kebanyak kumpulan yang berkonsepkan sebegini. Lagu mereka juga dipenuhi dengan hentakan blastbeat yang mana ia menambah perasa terhadap lagu-lagu mereka.

image

image

image

Pilihan aku bagi split ini adalah kepada TRAUMA. Bersesuaian dengan gelaran sebagai raja death metal Indonesia, mereka berjaya meyakinkan aku bahawa mereka sememangnya layak membawa gelaran ini. Memuatkan lagu yang menyaksikan kreabiliti setiap anggota melengkapkan lagi struktur lagu-lagu mereka. Mungkin tidak banyak beza muzikal mereka dengan UNVIELED namun lagu-lagu TRAUMA kedengaran lebih segar.

Kaset yang seterusnya adalah antara DUST COMPONENTS dan NO PROMISES. Warna cover yang kehijauan dengan gambar yang mengingatkan aku kepada filem The Purge of Anarchy itu juga diriliskan oleh Psychic Scream Entertainment. Split ini aku beli di kedai Musicvalley(sudah tutup) Greentown Mall Ipoh semasa menemani emak ke sana dahulu dengan harga rm11. Aku di tingkatan dua masa itu.

image

image

DUST COMPONENTS antara nama yang pernah mewarnai kancah muzik ekstrim di Malaysia dahulu. Berteraskan thrash atau speed metal mereka antara kegemaran aku dahulu walaupun kurang menggemari bentuk nyanyian vokalisnya. Namun penghasilan muzik yang aku rasa amat membanggakan bagi sebuah kumpulan indipenden pada masa itu. Aku menyukai kesemua lagu-lagu mereka ini, yang mana ia di ambil dari rilisan EP mereka sebelumnya. Yang penting banyak solo-solo maut dihasilkan.

image

image

image

NO PROMISES mungkin agak asing bagi aku sendiri. Berlokasikan dari Slovak Republic mereka bukan calang-calang kumpulan. Seakan kumpulan Obituary lontaran vokal vokalis mereka. Lagu-lagu mereka juga seakan diantara thrash dan death metal, di selit dengan melodi dan solo mengingat aku kepada kebanyakan muzik metal dari negara Greece. Mereka profesional itu yang boleh aku cakapkan. Tidak perlu nama yang besar, tetapi lagu-lagu mereka membuktikan kreabiliti mereka untuk bersaing mengikut pendapat aku.

Ketiga-tiga rilisan split ini menjadi pilihan aku sebabnya ia mempunyai kelainan mereka tersendiri. Ia mengingat aku kepada beberapa split menarik yang lain seperti PARKISON / EXTREME DECAY dan juga SPUTUM / SENSELESS dari borneo. Mungkin aku akan cerita di lain entri. Dari ketiga-tiga split tersebut hanya dua sahaja yang masih boleh di pasang. Split antara NECROTIC CHAOS dan CARDIAC NECROPSY pula sudah berbelit tali kasetnya. Sekadar buat simpanan sahajalah jawabnya. Sekian.

pecahan berasingan

cinta saya gedebuk

Sedang membelek facebook tadi ternampak flyers tentang farewell show untuk LOVE ME BUTCH. persembahan mereka yang terakhir bersama shahrul selaku vokalis mereka kerana penghijrahan dia ke Australia. Mungkin selepas ini sudah berlainan agaknya LOVE ME BUTCH. Menyebut tentang LOVE ME BUTCH mengingat aku semasa sedang menjalani latihan industri(praktikal) di salah sebuah jabatan di area bangi dahulu.

Semasa di bangi, aku hanya menyewa sebuah bilik. Keadaan bilik jangan cakap la daifnya, sebab hendak yang murahkan. Peneman aku di dalam bilik hanyalah sebuah radio kaset masa itu terutama di masa kebosanan. Seingat aku masa itu LOVE ME BUTCH baru lepas rilis album This Is The New Pop. Bila ada duit sedikit aku sempat beli kaset ini di salah sebuah shopping kompleks di bangi(lupa nama) dahulu. Salah satu sebabnya bila mendengar lagu Reconcile dari mereka yang sedang hits di radio dan di tv8 masa itu.

image

image

Impak keseronokkan mendengar tidak terjelas. Aku rasa mereka adalah revolusi muzik remaja pada masa itu. Sebabnya, LOVE ME BUTCH yang mempopularkan, memainstreamkan muzik screamo, metalcore ke kaca televisyen Malaysia ini. Sedang pada masa itu Malaysia sedang sibuk melayan lambakkan kumpulan pop dari negara seberang, LOVE ME BUTCH menerjah dengan kreabiliti mereka dengan muzik yang lebih bertenaga untuk santapan halwa telinga remaja terutama bagi aku sendiri pada masa itu. Aku bukan peminat tegar mahupun yang sentiasa mengikuti perkembangan mereka namun album kedua mereka ini berjaya menjerat aku untuk mendengar sebabnya ia berlainan dari album pertama mereka yang kearah rapcore kurang aku gemari.

image

image

Kaset yang menarik juga dari segala segi. Tengok sahaja kulit covernya yang sangat power bagi aku masa itu. Sampai kebanyakkan kumpulan sealiran mereka di Malaysia ini turut banyak mempengaruh mereka. Warna warni dengan hasil ilustrasi applikasi dari komputer mungkin. Hasil susunan ayat, lirik dan gambar juga menarik ibarat seperti ianya sebuah pakej collage. Seakan-akan produksi sebuah kumpulan dari barat jika dilihat. Rilisan ini juga diriliskan melalui label mereka sendiri iaitu One Armed Productions.

image

Hasil bunyi juga sangat mengujakan aku. Dengan suara emosional vokalisnya yang seakan-akan Chino Moreno dari Deftones menarik perhatian aku. Aku suka akan album ini sebab ia lebih laju, lebih amarah berbanding yang pertama dahulu. Mungkin disini melihatkan kematangan LOVE ME BUTCH sendiri. Mereka berjaya meletakkan standard mereka sendiri dikalangan kumpulan-kumpalan seperti mereka. Sedang kebanyakkannya masih kekal dibawah, mereka sudah berani menembusi pasaran yang lebih besar serta sudah mengumpul peminat-peminat dari luar Malaysia juga.

image

image

Pernah sekali aku kena marah dengan rakan sebab pasang kaset ini semasa memandu kereta dahulu. Sebab bising dengan jeritan katanya. Aku tersenyum sebab aku sukakannya. Susah juga mahu melabelkan kan LOVE ME BUTCH ini. Samada hardcore kah? Screamo kah? Metalcore kah? Emocore kah? Aku sendiri pun tidak tahu. Mereka berterusan progresif dengan kematangan mereka. Dari lagu yang pertama sampailah yang terakhir ianya disusun dengan baik sekali. Tidak henti-henti aku mendengarnya.

Perkabaran persembahan terakhir mereka membuat aku terdiam seketika. Tidak sempat hendak pergi tengok sebab sudah terlambat tahu pun. Pernah juga melihat persembahan mereka secara live beberapa kali dan ianya sememangnya energetik.  Sebuah kumpulan yang bagus tetapi apekah sudah sampai penghujungnya. Mungkin kebiasaan bagi semua almaklumlah semakin dewasa semakin banyak komitmen lain yang perlu diutamakan dalam kehidupan ini. Sekian.

cinta saya gedebuk

panas hati dan liga Malaysia

Siapa yang tidak panas, tidak bengang jika kita sudah menulis panjang lebar, bila diupload tetiba fail dan cancel. Entri terus padam tanpa auto saved. Tidak ke rasa hendak mencarut sahaja ini. Samada masalah dari line streamyx aku ataupun dari wordpress sendiri aku tidak tahu. Entri yang sepatutnya aku bercerita tentang 3 rilisan split sekaligus lenyap berserta 13 gambar begitu sahaja. Dengan theme yang tidak menjadi paparan seperti sepatutnya semua membuat aku panas hati. Sampaikan senarai recent post aku pun jadi hide dalam sidebar tidak tentu pasal. Kepada yang mahu membaca entri-entri yang lepas(jika berminat) silalah klik ke side bar tersebut.

Jalan penyejuk ataupun untuk memujuk hati yang sedang panas ini aku menulis dan terus menulis lagi bagi meredakan hati ini. Sambil menulis aku carilah bende sampingan iaitu semestinya muzik untuk meringankan kerunsingan ini. Pilihan aku terus kepada kaset kompilasi ini. Oi! ITS A MALAYSIAN LEAGUE sebuah kompilasi yang mengumpulkan nama-nama besar bagi peminat muzik street rock / oi di Malaysia. Menampilkan ACAB, THE OFFICIAL, ROOTS & BOOTS, THE BLADES, SATURDAY HEROES dan THE RUDEBOYS rasanya sudah cukup menguatkan album kompilasi ini menjadi pilihan bagi penggemarnya.

image

image

Aku dapat kaset ini semasa di sekolah dahulu. Hasil dari meminjam dari rakan sekolah semasa di tingkatan 2 dahulu kemudian terus menjadi harta aku sebabnya rakan aku itu pun sudah tidak berjumpa lagi. Bercerita tentang kompilasi ini memang sedap dari awal hingga akhir. Walaupun lambakkan kompilasi sebegini di Malaysia namun aku rasakan ini yang terbaik kerana lihat sahaja dari pilihan lagu, band hingga penghasilan covernya yang sangat menarik. Tahniah Strange Culture Records kerana meriliskan kompilasi ini pada tahun 1999 dahulu.

image

image

image

Didalamnya termuat sedikit nukilan mengenai sejarah pergerakkan skinhead di Malaysia, lirik lagu, gambar kumpulan yang terlibat dan sebagainya. Menariknya ia memuatkan keseluruhan nama kumpulan yang menjadi pelopor muzik dan pergerakkan tersebut dari semenanjung hingga ke Sabah dan Sarawak. Aku ping menggemari rekaan gambar dan warna covernya. Aku kira mungkin penggunaan photoshop berjaya menghasilkan serta mengubah wajah setiap ahli kumpulan yang terlibat ke dalam gambar skuad bolasepak Malaysia mungkin. Bersesuian dengan tajuk kompilasinya ia menyerupai sebuah liga bolasepak. Mungkin agak lawak namun ianya kreatif dengan elemen cut & paste. Permainan warna yang terang menjadi peranan menarik perhatian aku. Lengkap dari setiap sudut bagi aku.

image

image

Mendengar lagu-lagu di dalamnya sememangnya membuatka kita berjaya mengikut rentak dan bait-bait lirik. Ianya simple dan singalong. Mendengar dan melihat kembali kaset ini membuat aku teringat pula kepada rakan aku tersebut. Antara pembekal kaset-kaset punk dan oi semasa di sekolah dulu. Dia paling rajin beli kaset sebegini oleh itu kami ini pun tumpang meminjam sahajalah. Trade in kaset, sorok merata-rata elak dirampas pengawas adalah perkara biasa bagi kami dahulu. Those were the days. Sekian.

panas hati dan liga Malaysia

kejatuhan bakal bangkit

Kejatuhan dan permasalahan ekonomi di negara Greece telah membuka mata warga dunia baru-baru ini. Seluruh dunia termasuklah aku sendiri yang tetiba belagak pandai kononnya bijak pandai mahu bercerita tentang ekonomi Greece padahal ekonomi diri sendiri pun tunggang-langgang. Pengetahuan aku tentang negara Greece memang cetek apatah lagi tentang kumpulan metal yang bergerak aktif di sana. Jikalau mahu menyebut tentang kumpulan berpaksikan muzik ekstrim disana aku hanya mengetahui Necromantia, Rotting Christ dan Varathorn sahaja. Tidak banyak yang aku tahu sebabnya kurang menyelongkar ke arah negara tersebut.

Tetapi pengenalan aku terhadap media sosial yang bernama Youtube ini banyak membantu aku dalam mencari segala benda yang menarik sebelum memulakan sebarang pembelian. Dari situ aku mula mengenali nama DEAD CONGREGATION. Pada awal aku sangkakan ianya sebuah kumpulan bermuzikkan seperti crustpunk/dbeat kerana melihat logo mereka yang hampir sama seperti kebanyakkan kumpulan-kumpulan sebegitu namun ia disangkal apabila aku mula mendengar lagu-lagu DEAD CONGREGATION itu.

Bermula dari situ aku mula mengintai-mengintai distro tempatan yang ada menjual rilisan mereka. Mungkin sudah agak terlambat mengenali mereka sebabnya rilisan yang aku beli ini sudahpun rilisan ketiga dari mereka. Akhirnya DEAD CONGREGATION РPROMULGATION OF THE FALL aku beli dalam format piring hitam berharga rm90 melalui sebuah distro tempatan.  Muzik death metal yang berbau old school(seperti era awal 90an) dan mengambil feels dari rentak black death yang kian menjadi trend masa kini menjadi perjuangan mereka. Walaubagaimana mereka kedengaran lebih segar dari kumpulan-kumpulan yang sealiran seperti mereka. Mendengar DEAD CONGREGATION membuatkan aku teringat kepada Morbid Angel dan Necrotic Chaos tetapi dalam versi lebih laju, brutal dan gelap.

image

image

Melihat kepada rilisan mereka yang sebelumnya mungkin DEAD CONGREGATION menggunakan khidmat orang yang sama bagi mengilustrasikan gambar cover mereka. Lukisan yang agak gelap dan outstanding dari sudut pandangan aku tetapi colourful. Aku lihat di belakang covernya terdapat logo Matyrdoom yang meriliskannya. Mungkin juga Ajna Offensive dan Norma Evangelium Diaboli, label yang sememangnya gah dengan rilisan kumpulan sebegini.

image

image

Piring hitam yang aku beli ini menariknya bagi aku adalah melalui lagu-lagunya yang kurang meleret-leret sebaliknya ia dihujani dengan growling vokalis serta hentakkan padu dari drummernya. Piringnya hanya hitam dan simple dan juga bahagian dalamnya yang hanya memuatkan lirik lagu bersama-sama wishlist dan info mereka. Aku juga ingin membeli dua lagi rilisan dari mereka, mungkin selepas gaji bulan ini hajat tersebut akan terlaksana agaknya. Pengenalan aku kepada DEAD CONGREGATION juga telah menemukan aku kepada beberapa kumpulan seperti Teitanblood, Grave Miasma dan Cruciamentum. Mempunya arah muzikal yang hampir mirip nama-nama yang disebut tadi.

image

image

Pengaruh old school death metal masa kini kian merebak dan mencetus trend bagi penggemar sehinggakan ke negara Malaysia turut dilanda ledakannya. Kejatuhan stail dan gaya muzik old school ini suatu ketika kini telah berjaya bangkit kembali. Namun bukan semuanya berjaya menembusi kerana kebanyakkannya tenggelam ditelan beberapa kumpulan lain oleh kerana kesamaan muzik yang hampir susah untuk dibezakan. Sekian.

kejatuhan bakal bangkit